24.10. w Zespole Szkó³ Centrum Edukacji w P³ocku, odby³a siê konferencja " Polska - Europa - ¦wiat - przysz³o¶ci± m³odzie¿y", podczas której zosta³ rozegrany konkurs na potrawê regionaln± o tym samym tytule.
Organizatorem konkursu by³ Wojewódzki Urz±d Pracy w Warszawie filia w P³ocku. Udzia³ w konkursie wziê³o 9 dwuosobowych dru¿yn z P³ocka, Gostynina i G±bina, Warunkiem udzia³u w konkursie by³o wcze¶niejsze przygotowanie zimnego dania - przek±ski, przystawki lub deseru. Komisja konkursowa przyzna³a jedno I miejsce za walory smakowe, tradycyjny przepis, estetykê serwowanych potraw oraz za film (2 min prezentacja wykonywania potrawy) oraz 4 wyró¿nienia. W¶ród nagrodzonych znale¼li siê nasi uczniowie.
I miejsce zdobyli: Natalia Owczarska i Marcin Brzoza kl III T¿ ? ?Mezedes grecki- souvlaki i keftedes z trzema dipami (tzatziki, curry i czosnkowo-migda³owo)? pod kierunkiem M. Garlej
Wyró¿nienie Natalia Mroczek i Natalia Archutowska kl III K - "Roladki z duszonego królika w winie otulone ¶mietank±, pate z kurzych w±tróbek na emulsji aromatycznego mango, mus malinowo-buraczany z imbirem? (Francja) pod kierunkiem Agnieszki Gabryszewskiej - Gnyp
W sk³ad trzyosobowej komisji wchodzi³ przedstawiciel organizatora, kucharz ( Tomasz Wereszczyñski szef kuchni Hotelu Herman ) oraz specjalista w zakresie gastronomii.