Drukuj

11 kwietnia 2018 r. w ZSP nr 2 w Garwolinie odby³ siê I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny ? Kuchnia Nadwi¶lañska?.

W drodze kwalifikacji do fina³u dosta³o siê 8 dru¿yn. Konkurs sk³ada³ siê z II etapów;
pierwszy etap - kwalifikacje polega³ na nades³aniu receptury oraz zdjêcia potrawy g³ównej ( sk³adnik obowi±zkowy ? schab ¶rodkowy) i deseru (sk³adnik obowi±zkowy ? pietruszka korzenna ), drugi etap sk³ada³ siê z dwóch czê¶ci:
a. rozdrabnianie owoców i warzyw w Black-box
b. wykonanie 4 porcji dania g³ównego i 4 porcji deseru

II miejsce w konkursie przyznano naszym uczniom : Agnieszce Ostrowskiej i Kamilowi Gumiñskiemu z kl. III T¿a , których przygotowa³a pani Ma³gorzata Garlej.
Jako danie g³ówne nasi reprezentanci przygotowali: Schab faszerowany serem feta z oliwkami, puree groszkowo -ziemniaczany z sosem kawowym i szafranowym, a na deser: Mus pietruszkowo-kokosowy z sosem owocowym na gruszce karmelizowanej z nutk± miêty.
Konkurs przebiega³ pod patronatem Stowarzyszenia Kucharzy Eurotoqes Polska z siedzib± w Brukseli. W sk³adzie jury byli: Marcin Soból, Jean Bos, Janusz Sykut, Mariusz Zaj±c oraz jako przewodnicz±cy Marek Rybacki. W komisji vip zasiedli Renata Rybacka, wicedyrektor ZSP nr 2 Grzegorz Rybak i wicestarosta powiatu Urszula Zadro¿na.