"Kuchnia prosto z Wis³y" - pokazowe gotowanie w wykonaniu uczniów naszej szko³y by³o faktycznie mistrzowskim przedsiêwziêciem, wzorcowo przygotowanym przez nauczycieli zawodu: Ma³gorzatê Garlej, El¿bietê Bieniek, Tadeusza Dorobka i Miros³awa Wojciechowskiego.
Licznie przybyli do Ksi±¿nicy P³ockiej P³occzanie mieli okazjê smakowaæ wspania³e potrawy z ryb (zupa rybna zwana siufokiem, pstr±g sma¿ony na kaszy gryczanej), chleb ze smalcem z duszonymi grzybami, chleb z past± twarogowo - chrzanow± z wêdzon± ryb± oraz wy¶mienite, znane w ca³ym mie¶cie, Julianki. Uczennica klasy II T¿B Justyna Zaleska opowiada³a o ¿yciu p³ockich flisaków. Pani El¿bieta Bieniek snu³a ciekawe opowie¶ci na temat tego, co spo¿ywali flisacy p³ywaj±cy na pocz±tku XX wieku po Wi¶le oraz dzieli³a siê przepisami na ma³o dzi¶ znane potrawy. Pokaz kulinarny nie by³by mo¿liwy bez aktywnego udzia³u uczniów: Krystiana Kawki, Marcina Borowskiego, Piotra Popio³ka, Dominika £aciñskiego i Kamila Miszkiewicza z III KFr. Obecni na pokazie go¶cie byli pod ogromnym wra¿eniem ich umiejêtno¶ci, wiadomo¶ci i zdolno¶ci kulinarnych. Panie Marzena Klimowska i Jadwiga Woliñska przy udziale And¿eliki Sobociñskiej i Joanny Stawickiej z klasy I T¿B zadba³y o promocjê szko³y: przygotowa³y informacjê na temat kierunków kszta³cenia i rozdawa³y ulotki o szkole z materia³ami reklamowymi, w których znalaz³y siê przepisy na potrawy z ryb. Dziêkujemy Ksi±¿nicy P³ockiej z pani± dyrektor Joann± Banasiak na czele za dotychczasow± wspó³pracê oraz mo¿liwo¶æ promowania naszych dzia³añ na forum miasta.